Hoe bereid je je voor op een nieuw motorseizoen?

Nu de lange natte winter eindelijk voorbij is, is het tijd om je voor te bereiden op de lente. Trek wat lagen uit, voel de wind in je gezicht en luister naar het gebrom van de motor terwijl je geniet van de zachte warmte van de zon en de heldere en langere dagen.

De lente is een goed moment om de controles en voorbereidingen uit te voeren die alle motorrijders regelmatig zouden moeten uitvoeren om ervoor te zorgen dat ze veilig en voorbereid de weg op gaan, zelfs als ze de winter hebben doorgereden. Volg deze zes stappen om klaar te zijn voor het seizoen van heropleving en roadtrippen op twee wielen.

Toon je motor wat liefde

De komst van de lente na een lange, natte winter betekent dat je motor stof, vuil en misschien een laagje strooizout heeft verzameld. Je motor grondig wassen is cruciaal om corrosie te voorkomen en de motor mooi te houden. Besteed speciale aandacht aan de ketting, de remmen en plekken waar zich zoutresten hebben opgehoopt. Dit is ook een uitstekende gelegenheid om te controleren op losse moeren en bouten. Droog de motorfiets na het wassen zorgvuldig af om roest en elektrische problemen te voorkomen.

Het kan ook zijn dat je motorfiets in de winter in opslag heeft gestaan of minimaal is gebruikt. Tijdens deze winterslaap kunnen subtiele problemen opduiken. Een grondige inspectie kan je helpen om potentiële problemen op te sporen en te verhelpen. Hier is onze checklist:

  • Controleer de banden op profieldiepte, spanning en tekenen van scheuren of bobbels.
  • Controleer de lichten, richtingaanwijzers en claxon.
  • Controleer de lading van de accu en de polen op corrosie.
  • Controleer of de accu kan opladen en voer indien nodig reparaties of vervangingen uit.
  • Controleer de ophanging op lekkage of slijtage.
  • Controleer of de vloeistoffen, zoals koelvloeistof en koppelingsvloeistof op het vereiste niveau zijn.
  • Let op de riemen en kettingen en controleer de spanning en staat ervan, indien van toepassing.
  • Spoel de remvloeistof en controleer de remblokken.

Vervang de olie

Raadpleeg altijd de handleiding voor de aanbevolen intervallen voor het verversen van de olie. De olie verversen is als een spabehandeling voor slapende motoren tijdens de winter. Verse olie smeert de interne onderdelen beter, wat een positieve invloed heeft op de prestaties en de levensduur. Dit is ook een uitstekend moment om het oliefilter te controleren en indien nodig te vervangen.

Verfris je garderobe

Jij hebt voor je motor gezorgd - nu is het jouw beurt. Is je huidige motoruitrusting in goede staat of zie je schade of slijtage? Misschien heb je wat vervangingen of reparaties nodig of ben je op zoek naar extra uitrusting. Elk jaar komen er nieuwe motorkleding en -accessoires op de markt. Ga op zoek naar slijtvaste, veiligheidsgecertificeerde kleding met slijtvaste, technische stoffen om je te beschermen bij een ongeluk.

Roadskin, marktleider in stijlvolle en beschermende motorkleding, is een uitstekende plek om te beginnen. Onze keuze voor het nieuwe seizoen is de  Easyrider II motorhoodie met protectoren in combinatie met onze nieuwe cargo broek. Samen vormen ze een mooie voorjaarsupdate die je koel en comfortabel houdt. Als je meer van jeans houdt, dan is onze bekroonde Taranis single-layer jeans in zwart of indigo ideaal voor de lente, de zomer en daarna. En om de voorjaarsbuien te overwinnen, investeer je in Rainskins: waterdichte overbroeken speciaal ontworpen voor motorrijders.

De motorkleding van Roadskin is getest in het SATRA Technology Centre in het Verenigd Koninkrijk, zodat je gerust kunt zijn dat je een betrouwbare, stevige en kwalitatief hoogwaardige uitrusting koopt.

Ga terug naar school

Als het al een aantal maanden geleden is dat je voor het laatst hebt gereden, kan een opfriscursus voor rijvaardigheid je helpen de roest van je af te schudden en vertrouwen op te bouwen. Gevorderde cursussen kunnen ook up to date veiligheidsinformatie, beste praktijken en tips voor meer rijplezier bieden.

Rijden in de lente kan specifieke risico's met zich meebrengen, zoals kuilen, gladde wegen door regenbuien en meer activiteit van wilde dieren. Overweeg een off-roadcursus om wat avontuur aan uw voorjaarsroutes toe te voegen.

Update je technologie

GPS-apparaten voor motorfietsen kunnen uw rijervaring verbeteren door nauwkeurige navigatie en informatie te bieden. Ze worden steeds duurzamer en hebben een reeks rijdersvriendelijke functies. Zoek naar een GPS die robuust en betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, gemakkelijk te gebruiken is bij hoge snelheden, een leesbaar scherm heeft (vooral bij verblindend zonlicht) en een lange batterijduur. 

Een Bluetooth-communicatiesysteem kan je in contact houden met collega-rijders zonder je af te leiden van de weg. Hiermee kun je routes en verkeersupdates onderweg delen.

Net als GPS-toestellen worden ook actiecamera's steeds beter en uitdagender, waardoor de foto's en filmpjes steeds scherper en van hogere kwaliteit worden. Ze zijn erg leuk om mee te nemen en een uitstekende investering.

Zorg er tot slot voor dat je apparatuur de laatste software-updates heeft.

Ga op reis

De lente roept vaak dat vakantiegevoel op. Plan je tochten zorgvuldig, houd rekening met het weer, de situatie op de wegen en de mogelijkheid dat de weg je naar minder bekende routes brengt. Als je zin hebt in gezelschap, zoek dan online naar gastvrije motorgemeenschappen en zoek nieuwe vrienden op meetup.

Zorg ervoor dat je geplande route voorzieningen heeft die geschikt zijn voor jouw behoeften, zoals benzinestations, koffiestops en veilige rustplaatsen. Als je alleen rijdt, deel dan je reisplannen en check-in tijden met een vriend of familielid. Zorg dat je altijd een noodpakket bij je hebt met eerstehulpmiddelen, gereedschap en een extra telefoonoplader.

Voorbereid zijn op het voorjaar gaat verder dan het afstellen van de motor. Het gaat om een holistische benadering die vaardigheden van de motorrijder, veiligheidsuitrusting en tijdig onderhoud van de mechanische en technologische aspecten van je motor omvat. Als je al deze vakjes kunt aankruisen, ben je er helemaal klaar voor. Veel rijplezier!

Mehr Artikel

Wir stellen unsere bisher schützendste Motorradjeans vor: Roadskin Paranoid X

Sind Sie auf der Suche nach einer hochwertigen, super sicheren Motorradjeans, die ebenso stylisch wie schützend ist? Dann ist die neue Paranoid X genau das Richtige für Sie.